Jaaroverzicht 2024

Bundel de kracht voor
gezondheid en welzijn

Bundel de kracht voor gezondheid en welzijn

Jaaroverzicht 2024

Welkom bij het jaaroverzicht van Elaa voor het jaar 2024. In dit verslag kijken we terug op het afgelopen jaar en delen we onze ervaringen en successen.

Inleiding

Het jaar 2024 stond in het teken van verbinding en versterking. Als organisatie hebben we voortgebouwd op de fundering van onze meerjarenstrategie die in het voorgaande jaar is gelegd, waarbij het Integraal Zorgakkoord (IZA) en het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) centraal bleven staan. Deze akkoorden blijven ons richting geven in hoe we samen ondersteuning en zorg anders kunnen organiseren.

Samenwerking over domeinen heen is en blijft hierbij cruciaal.

Binnen Amsterdam en Almere hebben we deze landelijke ontwikkelingen vertaald naar de regioprogramma’s Amsterdam Vitaal & Gezond en Positief Gezond Almere. Door een gedragen regiobeeld te realiseren en de regionale opgaven in het regioplan te verankeren, konden we gericht werken aan oplossingen. Lokale en thematische coalities speelden een sleutelrol in de uitvoering, waarbij Elaa haar onafhankelijke positie heeft ingezet om domeinoverstijgende samenwerkingen tot stand te brengen.

De titel van ons jaarplan 2024, ‘Bundel de Kracht voor Gezondheid en Welzijn’, weerspiegelt onze kernboodschap: alleen door samenwerking kunnen we effectievere interventies realiseren en een grotere impact maken.

Intern hebben we onze organisatie verder voorbereid op de toekomst. Het herijken van onze meerjarenstrategie, zoals geformuleerd in het strategisch meerjarenplan 2023-2025, heeft ons geholpen focus aan te brengen in onze aanpak. We zijn gestart met de voorbereidingen voor een nieuwe kantoorlocatie en hebben ons personeelsbestand verder uitgebreid om aan de toenemende vraag vanuit het veld te voldoen.

Communicatie en kennisdeling waren ook dit jaar speerpunten. Door webinars, grote bijeenkomsten en themadagen hebben we (zorg)professionals en inwoners van Amsterdam en Almere actief betrokken bij onze missie. Hoogtepunten waren de Tour d’Amsterdam Zuidoost in april en het Elaa Jaarevent ‘Hoera schaarste – overlevingstechnieken in een veranderend zorglandschap’ in november.

Onze maatschappelijke opgave blijft het verkleinen van gezondheidsverschillen en het verbeteren van levenskwaliteit en werkplezier, oftewel het realiseren van de Quadruple Aim. Dit vereist een langdurige aanpak en samenwerking over domeinen heen. We blijven ons inspannen om samen met onze partners en inwoners duurzame veranderingen te realiseren.

Met dank aan alle stakeholders en opdrachtgevers voor hun betrokkenheid en steun, kijken we vol vertrouwen naar de toekomst. Samen bundelen we de kracht voor een gezondere en welvarende samenleving.

Resultaten 2024

In het IZA is regionale samenwerking cruciaal. Eén van de afspraken uit het IZA is dat zorgaanbieders, zorgprofessionals, patiëntenorganisaties, zorgverzekeraars en gemeenten in samenwerking met elkaar plannen ontwikkeld voor impactvolle transformaties. Samenwerken is van belang zodat je zorg kan verplaatsen, de focus legt op preventie en gezondheid, voorkomt dat iedereen het wiel zelf uitvindt, innovaties kan opschalen, nieuwe dingen ontwikkelt en het maatschappelijk belang laat prevaleren boven de individuele belangen. Nieuw dit jaar in het IZA is dat eerstelijnspartijen met elkaar hebben afgesproken om een visie op de eerstelijnszorg 2030 te formuleren. Onze maatschappelijk ROS-opdracht, het versterken van de eerstelijnszorg, past goed bij de transitie die de eerste lijn tot 2030 zou moeten maken. In Amsterdam Vitaal & Gezond, Positief Gezond Almere en in een kleiner aandeel Flevoland Gezond & Wel wordt het IZA vertaald en zien we dit ook duidelijk terug. Ook de diverse programmalijnen (versterken basiszorg, domeinoverstijgende samenwerking en preventie) zijn erop gericht de krachten te bundelen om in te zetten op de beweging naar gezondheid en welzijn. Bundel de kracht voor gezondheid en welzijn is ook gericht op het benutten van de kracht van onze samenleving.

Benut de kracht van de samenleving
Het laatste en misschien wel belangrijkste uitgangspunt betreft het beter benutten van de kracht van de samenleving om eerstelijnszorg overeind te houden voor situaties waarin deze het meest nodig is. De verwachtingen van (eerstelijns)zorg zijn momenteel (te) hoog. Burgerinitiatieven zouden beter ondersteund en gestimuleerd moeten worden en het samenspel tussen formele en informele zorg verbeterd. Daarnaast is het van belang om het gebruik van Thuisarts.nl, zelfzorg en lotgenotencontact verder uit te bouwen en meer in te zetten op collectieve preventie om zorg te voorkomen.

Bron: RVS-rapport: basis op orde

Elaa heeft ook in 2024 voor én samen met opdrachtgevers gewerkt aan verschillende programma’s, projecten en initiatieven voor een betere gezondheid en welzijn van de inwoners van Amsterdam en Almere.

Projecten in totaal
0
Positief Gezond & Wel in de Wijk
0
Mentaal Vitaal
0
Jeugd en gezin
0
Ouderen
0
Overige
projecten
0

Onze rollen

Afhankelijk van de vraag én behoefte bij een programma, project of initiatief is onze rol programmamanager, procesbegeleider, projectleider, verbinder, adviseur, kwartiermaker, aanjager, organisator, veranderaar of voorzitter. Drie van deze rollen staan hieronder extra uitgelicht.

Programmamanager

Wij initiëren, organiseren en begeleiden gezondheidsprogramma’s met als doel een betere (ervaren) gezondheid voor de inwoners, tegen lagere kosten en dichtbij huis. Vanuit Elaa bekijken we samen met de betrokken organisaties welke aanpak het beste aansluit bij de fase waarin de samenwerking zich bevindt. Uitgangspunten zijn Positieve Gezondheid en Triple/Quadruple Aim. 

Projectleider

Een project kenmerkt zich door een geheel van samenhangende activiteiten met een duidelijk begin- en eindpunt in de tijd. De projectleider is verantwoordelijk voor het succesvol realiseren van projecten. Stuurt het projectteam aan en heeft oog voor (de belangen van) alle betrokken partijen. De projectleider van Elaa heeft een groot netwerk en veel kennis van zorg en welzijn in Amsterdam en Almere.

Procesbegeleider

Daar waar het gaat om veranderprocessen, het realiseren van analyses en doelstellingen, het oplossen van simpele of complexe vraagstukken, kan Elaa een procesbegeleider leveren. Een procesbegeleider kan processen onafhankelijk begeleiden omdat Elaa geen direct belang heeft bij de uitkomst. De procesbegeleider luistert wat alle partijen nodig hebben om het gewenste resultaat te bereiken en is verantwoordelijk voor het op tijd aangeven wanneer, wat, door wie gedaan wordt. De procesbegeleider van Elaa heeft kennis van de (eerstelijns)zorg, het sociaal domein en Amsterdam en Almere.

Programmalijnen

Elaa werkt met vijf programmalijnen die op ieder thema van toepassing en belang zijn om de ambities en strategische doelen te realiseren:

1. Versterken van de basiszorg

We zijn vastbesloten om een sterke basiszorg te bieden die voor iedere inwoner van Amsterdam en Almere toegankelijk is. Het versterken van de basiszorg is essentieel voor het waarborgen van kwaliteit en bereikbaarheid. Niet alleen huisartsen als poortwachter hebben een belangrijke functie in ons stelsel maar ook andere beroepsbeoefenaren uit de brede lijn zijn van belang om de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden. Ook zij hebben een functie in het realiseren van de juiste zorg op de juiste plek op de juiste tijd. Daarom is het van belang dat de organisatiegraad van de eerstelijnspartijen versterkt wordt en zij een aanspreekbare partner worden om de maatschappelijke opgaven in de regio samen op te lossen. Met een hogere organisatiegraad wordt de sector op regionaal niveau beter aanspreekbaar en kunnen op regionaal niveau afspraken worden gemaakt. ​

2. Realiseren van domeinoverstijgende samenwerking

Onze overtuiging is eenvoudig: wanneer zorgverleners effectiever samenwerken, zal dit onmiskenbaar de (gezondheid van) inwoners ten goede komen. Daarom zetten we ons in voor een naadloze domeinoverstijgende samenwerking. Zo wordt de dienstverlening geoptimaliseerd en ontvangen inwoners de best mogelijke zorg, ongeacht hun zorgvraag én ongeacht hoe en waar dat plaatsvindt. ​

3. Inzet op preventie

Met de inzet van preventie kunnen we de zorg toegankelijk houden. Het doel van preventie is dat mensen gezond blijven door hun gezondheid te bevorderen en te beschermen. Ook heeft preventie tot doel ziekten en complicaties van ziekten te voorkomen of in een zo vroeg mogelijk stadium te signaleren. Bij een integrale benadering richten preventiemaatregelen zich zowel op het gedrag van de personen als op de fysieke en sociale omgeving.

4. Positieve Gezondheid

Elaa ondersteunt professionals om vanuit het gedachtengoed ‘Positieve Gezondheid’ samen te werken aan veerkrachtige wijken. Dit doen we door te inspireren en handvatten te bieden om samen met andere professionals én inwoners aan de slag te gaan. Zo zorgen we samen voor een toekomstbestendige zorg. Positieve gezondheid gaat over het vermogen van mensen om met fysieke, emotionele en sociale levensuitdagingen om te gaan. Het gaat uit van een holistisch mensbeeld met aandacht voor eigen regie, waarbij vaardigheden worden gestimuleerd om je eigen gezondheid te beïnvloeden. Het past in de beweging om met een brede blik op gezondheid vanuit verschillende domeinen te werken.

5. Samen met de inwoner

Samen met de inwoners van Amsterdam en Almere, in co-creatie met professionals, willen we werken aan gezondheid en welzijn. Inwoners hebben door hun eigen ervaringen een ander beeld op zorgverlening dan zorgverleners. Het leren benutten van het perspectief en de ervaringsdeskundigheid van de inwoners met de zorg, heeft als doel:
• de kwaliteit van zorg te verhogen;
• te komen tot meer patiëntgerichte (organisatie van) zorg;
• betere kwaliteit van leven.

Jaarlijks stemmen we met onze stakeholders en opdrachtgevers af wat er nodig is om onze ambities en strategische doelen te behalen. Hierna volgt per thema een beknopte weergave van de belangrijkste gerealiseerde resultaten in 2024.

Jeugd & Gezin

Ambitie

Alle kinderen groeien gezond en veilig op. Ook als ze opgroeien in een kwetsbaar gezin.

Er gebeurt veel op het gebied van hulp en ondersteuning aan kinderen en jongeren. Maar er zijn ook structurele tekorten. Dat brengt uitdagingen en dilemma’s met zich mee: als vooral wordt ingezet op hulp voor de meest kwetsbare kinderen kan minder worden geïnvesteerd in vroege signalering en (tijdiger) aanpak van lichtere zorg. Terwijl op lange termijn waarschijnlijk veel dure specialistische jeugdhulp kan worden voorkomen door vroeger in te grijpen. En door niet alleen te richten op de kinderen maar vooral ook op ouders en de problemen die zij eventueel hebben zoals geldzorgen, werkeloosheid en relatieproblemen, wordt de oorzaak van problemen beter aangepakt.

Elaa is betrokken bij veel projecten en overleggen rondom jeugd die gaan over verdeling van de schaarse middelen, inkoop van jeugdhulp en de rol die eerstelijnsprofessionals kunnen nemen bij het eerder signaleren en breed kijken naar de context van gezinnen met (beginnende) problemen. Bij het voorsorteren op gebiedsgerichte toegang tot jeugdhulp heeft Elaa veel geïnvesteerd in het werkbaar maken hiervan voor huisartsen.

We hebben ons ingezet om de kansen voor kinderen om gezond op te groeien te verbeteren en fysieke, sociale en mentale achterstanden terug te dringen door het begeleiden van werkgroepen en ondersteunen van de lokale coalities Gezonde en Kansrijke Start Amsterdam en projectleiding bij de proeftuinen van de sociale geboortezorg in Amsterdam Noord, Zuidoost en Nieuw-West. De eerder ingezette ontwikkeling van een leerlijn Gezonde en Kansrijke Start is in 2024 gelanceerd onder alle professionals in Amsterdam die betrokken zijn bij (aanstaande) gezinnen met jonge kinderen.

Onder leiding van Elaa is binnen het programma Kansrijke Start in Almere door professionals gewerkt aan het versterken van vaderschap en de implementatie van groepszorg. De stuurgroep van Kansrijke Start is drie keer bij elkaar geweest en heeft de grote lijnen uitgezet en begroting en jaarplan geaccordeerd. In samenwerking met vaders uit Almere zijn de zogeheten Vaderkrachtbijeenkomsten ontstaan, waar vaders elkaar kunnen ontmoeten. Daarnaast zijn er workshops gegeven aan professionals over het belang van het betrekken van vaders in de zorg voor de gezinnen. Tijdens twee thema-avonden hebben we, na het zien van indrukwekkende documentaires, de gevolgen van vroegkinderlijk trauma onder de aandacht gebracht bij de professionals.

Het eerstelijns MDO (multidisciplinair overleg) voor het inbrengen van complexe casuïstiek loopt zelfstandig. In december is een netwerkbijeenkomst met als thema Doorbreken van intergenerationele overdracht van kwetsbaarheden georganiseerd met een opkomst van ruim negentig deelnemers met diverse achtergronden. De bijeenkomst scoorde een 8,6. De website en nieuwsbrieven van ONE4Almere voorzien in de communicatie rondom de ontwikkelingen en activiteiten van ONE4Almere, aan alle professionals in de geboortezorg- en welzijn.

De Stuurgroep Jeugd van de Amsterdamse Huisartsenalliantie en Elaa hebben gewerkt aan de samenwerking tussen huisartsen en het Ouder- en Kindteam van de Gemeente Amsterdam. Er is twee keer overlegd met de wethouder jeugd door een afvaardiging van de stuurgroep. Veel overleggen op allerlei niveaus waren er over de nieuwe inkoop jeugdhulp door de gemeente Amsterdam en de voorgenomen gebiedsgerichte toegang. Elaa heeft in diverse gremia het perspectief van de huisartsen bij deze veranderingen ingebracht.

In juli 2021 hebben ruim tachtig zorgorganisaties de krachten gebundeld om digitale gegevensuitwisseling te realiseren voor een betere geboortezorg. Dat doen ze onder de naam Babyconnect Amsterdam-Amstelland-Almere. Dit programma zou rond december 2024 stoppen door een tekort aan financiering. Dankzij een aanpassing in de subsidieregeling, is er nu extra ruimte om de implementatie door te laten gaan in 2025. De verlenging biedt meer tijd voor een goede overdracht naar de organisaties die Babyconnect gaan borgen.

Elaa is als projectleider betrokken bij een project van de taskforce geboortezorg waarbij ziekenhuizen in Amsterdam en Amstelland betrokken zijn. Dit project draait om het vrijmaken van tweedelijns bevalbedden capaciteit doordat de eerstelijnsverloskundigen en kraamverzorgende baringen met milde medische indicaties zelf blijven begeleiden.

In de coalitie jeugd en gezin van Amsterdam Vitaal & Gezond zijn drie prioritaire opgaven geformuleerd onder de paraplu ‘radicaal inzetten op preventie’. Deze drie opgaven zullen in 2025 verder vorm krijgen en worden uitgewerkt.

Trots op

Team jeugd is heel trots op hoe we (aanstaande) vaders en moeders in Almere hebben kunnen betrekken bij Kansrijke Start: tijdens de jaarlijkse netwerkbijeenkomst vertelden moeders hun verhaal, we hebben twee focusgroepen gehad met vaders waaruit de maandelijkse vaderkrachtbijeenkomsten zijn voortgekomen en we hebben een moederpanel die betrokken worden bij nieuwe initiatieven.

Anne Annegarn
Themaleider / senior adviseur
Debby van Asselt
Adviseur
Floor Koenen
Communicatie­medewerker
Jolanda Smit
Projectmedewerker
Kim Willemse
Projectmedewerker
Mischa van der Graaff
Projectmedewerker

Dit was het nieuws

Een kijkje bij de proeftuin sociale geboortezorg in Amsterdam Zuidoost

Een zo goed mogelijke begeleiding van een zwangere in kwetsbare situaties. En daarmee een zo goed mogelijke start van het kind. Dat is in de kern het doel van de proeftuinen Sociale geboortezorg.

Cuddle & Care: Samen sterker voor alleenstaande moeders en hun jonge kinderen

In Almere is eind vorig jaar gestart met Cuddle & Care: een groepsprogramma, gericht op de gezonde ontwikkeling van moeders met baby’s/kinderen tot 1 jaar. Door deze moeders te ondersteunen, is er een grote kans op een veilige gehechtheid tussen moeder en kind.

Binnen het Thema Jeugd & Gezin wordt altijd nadrukkelijk gekeken naar 2 principes, namelijk: preventie en participatie van betrokkenen!

Dat vergt een brede aanpak, want zowel in Amsterdam als in Almere is de problematiek rondom geboortezorg, kinderen en jongeren groter dan gemiddeld in ons land.

De pre- en perinatale periode is vormend voor verdere leven

De documentaire ‘In Utero’, over het leven in de baarmoeder en de impact daarvan op het verdere leven, laat zien hoe het proces van de ontwikkeling bij de foetus werkt belicht vanuit de pre- en perinatale psychologie, de neurologie, maar ook vanuit de epigenetica.

MDO: delen van inhoudelijke en praktische kennis

Janneke Vaessen is coördinator Home-Start in Amsterdam Nieuw-West, een stadsdeel dat ook proeftuin is in het project sociale geboortezorg. Bij deze proeftuin staat het realiseren van een maandelijks online multidisciplinair overleg (MDO) centraal.

Vaderschap verdient ook ondersteuning

De betrokkenheid van een vader bij de zwangerschap en opvoeding heeft een positieve invloed op de ontwikkeling van een kind, zo hebben verschillende onderzoeken aangetoond. Hoe kunnen we vaderschap meer onder de aandacht brengen?

Mentaal Vitaal

Ambitie

GGZ-patiënten ontvangen de juiste zorg op de juiste plek. Tegelijk wordt er ingezet op het bevorderen van mentale weerbaarheid om het ontstaan van psychische klachten te voorkomen.

De wachtlijsten voor de GGZ zijn onveranderd lang. De verslechterende mentale gezondheid van met name jongeren is een groot punt van aandacht. Als deze trend doorzet zal huidige schaarste nog verder toenemen en kunnen we tegen problemen aanlopen die we nu in de ouderenzorg zien. De stijgende zorgvraag in combinatie met het niet evenredig groeien van het aanbod en budget vraagt om een andere aanpak; we redden het niet met optimalisatie maar moeten inzetten op transformatie.

De consumptie van specialistische GGZ in Amsterdam is hoger dan verwacht en dit komt vooral door meer gebruik van GGZ zonder verblijf via zelfstandige door bewoners binnen de ring van Amsterdam. Het GGZ-aanbod is ondoorzichtig en onevenredig over de stad verdeeld. Hoewel dus sprake lijkt van overconsumptie krijgen inwoners met psychische klachten nog lang niet altijd passende zorg en/of ondersteuning. Om GGZ-patiënten de juiste zorg op de juiste plek te kunnen bieden en de mentale weerbaarheid van de inwoners te bevorderen heeft Elaa zich op verschillende manieren ingezet.

Elaa is één van de verbindingsregisseurs van Amsterdam Vitaal & Gezond coalitie Mentale Gezondheid. Samen met de mede-verbindingsregisseurs heeft Elaa drie prioritaire opgaves vanuit het regioplan verder geconcretiseerd en hieromheen drie werkgroepen gestart. Door het organiseren van verschillende sessies is er overeenstemming tussen de bestuurders over de waarden waar de transformatie in de zorg en ondersteuning van Amsterdammers met psychische klachten aan moet voldoen. Tevens heeft Elaa meegeschreven aan de snelle toets voor het ontwikkelen van mentale gezondheidsnetwerken en een projectleider voor de pilots van het verkennend gesprek mede geworven. Ook hebben we middels twee interactieve workshops professionals geïnformeerd over en bij hen input opgehaald voor het opzetten van mentale gezondheidsnetwerken.

Als voorzitter en lid van de Amsterdam Vitaal & Gezond werkgroep ‘Amsterdammer met klachten over verschillende levensgebieden’, hebben we bijgedragen aan livesessies om tot een projectplan voor de pilots van het verkennend gesprek te komen.

Het is gelukt om de vrijgevestigde psychologen en psychotherapeuten meer te betrekken bij stedelijke ontwikkelingen en de prioritaire opgave van de coalitie mentale gezondheid. Er zijn per stadsdeel psychologen gevonden die de rol van kartrekker op zich nemen. Elaa organiseert samen met de LVVP (Landelijke Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen & Psychotherapeuten) periodiek bijeenkomsten om deze groep bij te praten en aangehaakt te houden.

Met de stuur- en adviesgroep GGZ van de AHa werkt Elaa mee aan het versterken van de verbinding tussen huisartsen en GGZ. Zo is advies gegeven over het anders inrichten van de GGZ-consultatie, het afbouwen van medicatie in het huisartsendomein en hoe het mentale gezondheidsnetwerk in te richten. En we werken met de twee grootste POH-GGZ aanbieders en de AHa aan een nieuw POH-GGZ profiel voor Amsterdam.

Het is van belang om het veld voor te bereiden op de transformatie. Zo zijn we in Amsterdam West een experiment gestart om wijkgericht samenwerken van POH-GGZ te stimuleren. In de stadsdelen Centrum en West hebben we een wijkbijeenkomst gehouden om samen met huisartsen op basis van spiegeldata te verkennen hoe het aantal GGZ-verwijzingen te verlagen.

Elaa is vicevoorzitter van de overlegtafel GGZ Almere. Vanwege beperkingen in het huidige GGZ- en ondersteuningsaanbod en uitdagingen bij doorverwijzing is het moeilijk passend aanbod te vinden voor inwoners met complexe psychische klachten. Door wekelijkse casuïstiekbesprekingen tussen GGZ-aanbieders, huisartsen en het sociaal domein te faciliteren lukt het passende zorg en/of ondersteuning aan hen te bieden. De overlegtafel is dit jaar met deelnemers uitgebreid en erg positief

geëvalueerd. De continuïteit van de overlegtafel is in het najaar gewaarborgd door tijdelijke overname van het voorzitterschap.

Samen met Wegwijs Amsterdam heeft Elaa een nieuwe methode ontwikkeld voor het doorlopend meten van hun resultaten. Deze wordt geïmplementeerd en de eerste resultaten worden begin 2025 verwerkt.

Trots op

Binnen het thema mentaal vitaal zijn we er trots op dat we steeds meer professionals weten te bereiken en te betrekken bij de vorming van de visie op de GGZ in Amsterdam en Almere. Het is gelukt om de vrijgevestigde psychologen en psychotherapeuten meer te betrekken bij Amsterdamse ontwikkelingen en de prioritaire opgave van de coalitie mentale gezondheid. Er zijn per stadsdeel psychologen gevonden die de rol van kartrekker op zich nemen. In Almere zorgt de overlegtafel GGZ dat de samenwerking tussen GGZ en sociaal domein partijen verbetert en dat ze elkaar beter weten te vinden bij ingewikkelde casuïstiek. We zijn trots dat partners ons weten te vinden als er opgaven zijn om zorg en sociaal domein met elkaar te verbinden.

Mirjam Kohinor
Themaleider / senior adviseur
Lise Rijnierse
Senior adviseur
Nathalie Bredek
Adviseur
Nienke Brinkman
Projectmedewerker

Dit was het nieuws

Mentale Gezondheidsnetwerken: Wat zijn het en hoe is Elaa betrokken?

In het IZA staan afspraken beschreven om de samenwerking tussen GGZ, huisartsenzorg en het sociaal domein te versterken. Eén van deze afspraken is het opzetten van Mentale Gezondheidsnetwerken in elke regio.

Geslaagde en inspirerende scholing over samenwerking rond ADHD en autisme

Elaa heeft de scholing ‘Wie doet wat bij ADHD en autisme? Het vormgeven van samenwerking bij schaarste in de zorg’ voor POH-GGZ en huisartsen georganiseerd. Het was een geslaagde en inspirerende bijeenkomst.

Huisarts Jacqueline de Wit: ‘samenwerking huisartsen en GGZ is essentieel’

Huisarts Jacqueline de Wit is begin dit jaar met pre-pensioen gegaan. Ze heeft zich jarenlang ingezet voor verbetering van de samenwerking tussen huisartsen en GGZ. Ze kijkt met genoegen terug op haar werkzaamheden.

Ouderen

Ambitie

Ouderen ontvangen de juiste zorg op de juiste plek.

Bij de ouderenzorg staat de oudere centraal, met meer aandacht voor kwetsbare ouderen en hun naasten. Er wordt ingezet op het verbreden van de deskundigheid van professionals en er is meer nadruk op structurele samenwerking tussen zorg, welzijn en informele zorg.

Als projectleider geven wij inhoud en vorm aan het proces van het programma Beter Oud in Amsterdam, dat in 2019 is gestart door de AHa. Uit de jaarlijkse stedelijke monitoring blijkt het programma succesvol te zijn. Momenteel nemen 160 huisartsenpraktijken deel en zijn er ongeveer 55 fte POH-Ouderen werkzaam. Dit resulteert in betere zorg voor kwetsbare ouderen, verbeterde samenwerking met en toegang tot professionals in het medisch en sociaal domein, en een hogere tevredenheid onder kwetsbare ouderen. Uitspraken zijn:

  • “De POH-Ouderen is van grote toegevoegde waarde voor de huisartsenpraktijk. Het zorgt voor een aanzienlijke verbetering in de samenwerking tussen huisartsenzorg en verzorgingshuizen.”
  • “De POH-Ouderen kan veel tijd investeren in ouderen en daarmee veel informatie boven tafel krijgen.”
  • “De POH-Ouderen kan op veel vlakken inspringen, zaken regelen, ondersteuning bieden, zorgverleners met elkaar in contact brengen en heeft veel kennis van verschillende zorgorganisaties”.
 

Vanuit het programma Beter Oud in Amsterdam en Amsterdam Vitaal & Gezond werken we mee aan het stedelijk actieplan dementie. Eind 2023 is er een herzien convenant getekend tussen de AHa en Zorg in de Wijk, waarin de samenwerking tussen wijkverpleging en huisartsenvoorziening centraal staat.

Ter uitvoering van de Visie eerstelijnszorg 2030 heeft Elaa mede namens eerstelijnspartijen een aanvraag bij ZonMw infrastructuur eerste lijn ingestuurd. Daarvoor is een breed gedragen projectplan ontwikkeld door Elaa, Farmaceutisch Bureau Amsterdam, AHa, Zorg in de Wijk, Amsterdam Paramedisch Platform en Cliëntenbelang Amsterdam.

Samen met de gemeente en GGD geven we vanuit de coalitie ouderen van Amsterdam Vitaal & Gezond vorm aan (paramedische) netwerken rond valpreventie. Het doel is om valpreventie een vast onderdeel te maken van het werk van professionals in de eerste lijn.

Elaa heeft samen met huisartsen drie informatiebijeenkomsten georganiseerd voor ongeveer tachtig patiënten over hun wensen in de laatste levensfase. Deze bijeenkomsten zijn positief ontvangen door de ouderen, hun naasten, huisartsen en POH-Ouderen. We nemen deel aan de beleidsgroep van het Netwerk Palliatieve Zorg Amsterdam/Diemen waar we werken aan het ondersteunen van mensen in de laatste levensfase bij de kwaliteit van leven.

In Almere ondersteunen we samen met de gemeente Almere en GGD Flevoland de implementatie van valpreventie. Daarnaast zijn we actief in het netwerk Kleurrijke Ouderenzorg, waar we een duidelijke structuur hebben opgezet van kennisnetwerk, coördinatieteam en stuurgroep.

 

Aantal ouderen in 2023

Trots op

We zijn trots op het programma Beter Oud in Amsterdam, dat blijft groeien in het aantal huisartsenpraktijken en POH-Ouderen. Integrale ouderenzorg komt hierdoor steeds beter op de kaart. Ook de samenwerking krijgt steeds meer vorm: afspraken met partners staan hoog op de agenda en worden concreter. Samen met eerstelijnspartijen hebben we een ZonMw-subsidie aangevraagd om de infrastructuur in de eerste lijn te versterken. Hiermee hebben we samen stappen gezet wat we willen doen in Amsterdam rond de visie eerste lijn 2030. En binnen de coalitie Ouderen van Amsterdam Vitaal & Gezond gaan we steeds meer dezelfde kant op. Een gezamenlijke beweging met als doel: ouderen ondersteunen in een vertrouwd en betekenisvol leven.

Mathilde Dijk
Themaleider / senior adviseur
Jolanda Smit
Projectmedewerker
Mitchel de Jong
Adviseur
Nathalie Bredek
Adviseur
Sabina Mak
Senior adviseur
Tiska Ikking
Senior adviseur

Dit was het nieuws

Maak de wensen voor de laatste levensfase bespreekbaar en organiseer een 'Weet u wat u wilt?' bijeenkomst!

Om goede zorg te kunnen bieden is het van belang dat huisartsen op de hoogte zijn welke wensen en grenzen hun patiënten hebben.

Als het echt niet anders kan… Vernieuwde handreiking procedure Rechterlijke Machtiging

Deze Stedelijke handreiking Procedure Rechterlijke Machtiging (RM) geeft handvatten voorafgaand aan, tijdens en na een procedure RM bij mensen met dementie.

Nieuwe lokale afspraken Medisch Generalistische Zorg (MGZ) voor ouderen

De AHa heeft met de VVT-organisaties nieuwe afspraken gemaakt om de medische generalistische zorg Volledig Pakket Thuis (VPT)-locaties voor ouderen in de regio Amsterdam beter te organiseren en af te stemmen.

Netwerkvorming in de wijk is van belang bij cultuursensitieve zorg

De Nederlandse wijze van zorgverlening sluit niet altijd aan bij ouderen met een migratie-achtergrond. Terwijl het aantal kwetsbare ouderen met wortels in een andere cultuur sterk toeneemt.

De rol van de rechter bij een Rechterlijke Machtiging

Rechter Els Dinjens gaat in dit interview in op de rol van de rechtbank bij een RM-procedure. “Door de handreiking heb ik meer zicht gekregen op het voortraject”, geeft rechter Dinjens aan.

Convenant en gezamenlijke IZA-aanvraag Wijkverpleging en Huisartsenzorg: stappen op weg naar passende zorg

Wij spraken met Paulien van Hessen én Ronald van Weegen over de hernieuwde versie van het ‘Convenant Zorg in de Wijk en Amsterdamse Huisartsenalliantie’.

Positief Gezond & Wel in de Wijk

Ambitie

Alle inwoners hebben gelijke kansen op een zo goed mogelijke gezondheid, ook wie zich in een kwetsbare positie bevindt.

In het thema PGWW richten wij ons op het verbeteren van de samenwerking in de wijken. Dat begint erbij dat alle partijen aan tafel zitten die het verschil kunnen maken. We adviseren eerstelijnspartijen om aan te sluiten bij domeinoverstijgende samenwerking en helpen waar nodig om (para)medici beter te organiseren. Daarnaast richten wij ons op inzet op preventie en het verkleinen van gezondheidsverschillen. De visie van Positieve Gezondheid is daarbij in bijna al onze activiteiten het uitgangspunt. Vanuit dit brede thema is op veel verschillende manieren ingezet in 2024. We lichten er hieronder een paar uit.

Positief Gezond Almere

De afgelopen twee jaar is intensief gewerkt aan het transformatieplan Positief Gezond Almere (PGA). In december 2024 is dit IZA transformatieplan goedgekeurd en krijgt Almere 20 miljoen voor de uitvoering van dit plan. Met dit plan zet PGA in op drie strategische doelen:
  1. Met de inwoners naar behoefte hun veerkracht, gezondheid en zelfredzaamheid vergroten.
  2. Inwoners integraal en op de juiste plek met passend aanbod te helpen met hun hulpvraag.
  3. De druk op de zorg te verminderen.
PGA wil deze doelen bereiken via (transformatieve) projecten en activiteiten binnen vijf pijlers:
  1. Betere samenwerking informele zorg, sociaal en medisch domein.
  2. Minder nadruk op ziekte en meer op gezondheid door een brede inzet op Positieve Gezondheid.
  3. Zorg dichterbij huis.
  4. Betere doorstroom in de keten en het netwerk.
  5. Zorgprofessionals hebben altijd een actueel informatiebeeld van patiënten.
Daarnaast wordt nadrukkelijk aandacht besteed aan inwonersparticipatie, monitoring, communicatie en leren transformeren. Het plan van PGA is één van de eerste goedgekeurde IZA transformatieplannen en wordt landelijk als een goed voorbeeld gezien voor de transitie van zorg naar welzijn, naar ‘gewoon samen leven’. Adviseurs van Elaa zetten zich als kwartiermakers van en projectleiders binnen Pijler 2, de pijler die zich richt op: ‘minder nadruk op ziekte en meer op gezondheid door brede inzet op Positieve Gezondheid’. Daarnaast zijn twee adviseurs van Elaa leden van het PGA-programmateam en levert Elaa de voorzitter van het Bestuurlijk Overleg. De volgende organisaties vormen samen Positief Gezond Almere: Flevolandse Patiëntenfederatie (FPF), Flevoziekenhuis, Zorggroep Almere, GGD Flevoland, Gemeente Almere, GGZ Centraal, JGZ Almere, Regio-organisatie Huisartsen Almere (ReHA), De Schoor, Vrijwilligers en Mantelzorg Centrale Almere (VMCA), Woonzorg Flevoland, Elaa en Zilveren Kruis.

Programmacoördinatoren

Anne-Marieke van der Veldt

Senior adviseur

Lise Rijnierse

Senior adviseur

Flevoland Gezond & Wel

Flevoland Gezond & Wel is een netwerksamenwerking van organisaties uit de zorg en het sociaal domein in Flevoland, opgezet vanuit de wens om samen krachtiger in te zetten op preventie.
Een Flevoland met gezonde inwoners en het zoveel mogelijk voorkomen van gezondheidsproblemen door op tijd in te grijpen, dat is onze missie. In 2024 heeft Elaa een grote bijdrage geleverd in de programmacoördinatie, communicatie en als procesbegeleider bij de themagroep sociaal medische samenwerking. In de themagroep sociaal medische samenwerking is een verdere uitwerking van de toolkit welzijn op recept ontwikkeld, die ook landelijk kan worden ingezet. Ook zijn er afspraken gemaakt over de betaling van zorgdomein door gemeenten en zorgverzekeraar om welzijn op recept verder te brengen. In de andere themagroepen zijn wij ook vertegenwoordigd om onze input mee te geven. We hebben dit jaar gewerkt aan een sterke governance, ambitie en visie en doelen die goed verbonden zijn met andere ontwikkelingen in de regio, zoals het regioplan. Daarmee is met Flevoland Gezond & Wel een belangrijke fase afgesloten en vormt het nu de basis voor de regionale infrastructuur in Flevoland.

Projectleider

Elske de Ronde

Senior adviseur

Krachtige Basiszorg

Ook in 2024 kon het aantal Krachtige Basiszorgpraktijken in Amsterdam verder uitbreiden. Er zijn vijftien praktijken bijgekomen waarmee het aantal nu op 44 staat.
Elaa voert de regiocoördinatie uit en zorgt daarmee onder meer voor ondersteuning en kennisdeling tussen de praktijken. Er is een steviger kader neergezet waardoor het programma concreter en minder vrijblijvend is. Zo is bijvoorbeeld een POH-Krachtige basiszorg een verplicht onderdeel voor alle Krachtige basiszorg praktijken. Met de Hogeschool InHolland is contact gezocht om een opleiding voor POH-Kb te starten die in 2025 de eerste cursisten zal verwelkomen. We hebben een inspiratieavond georganiseerd en een netwerkbijeenkomst voor POH’s. Ook neemt de projectleider deel aan het landelijke leernetwerk Krachtige Basiszorg en zorgt zij voor monitoring en evaluatie van de resultaten.

Projectleider

Anne Annegarn

Senior adviseur

Paramedische zorg

De organisatiegraad van de paramedische disciplines is in 2024 verder verbeterd, onder meer door de aanvraag van vouchers om de monodisciplinaire netwerken te versterken.
Het Amsterdams Paramedisch Platform (APP) en het Paramedisch Platform Almere (PPA) zijn als overkoepelende netwerken in het proces om zich verder te professionaliseren. Beide platforms hebben een bestuur en fungeren als aanspreekpunt en gesprekspartner voor stakeholders in hun regio. Ook zijn zij steeds meer vertegenwoordigd in coalities, of zelfs als opdrachtgever in overkoepelende samenwerkingsverbanden zoals Amsterdam Vitaal & Gezond en Positief Gezond Almere. Elaa heeft bijna alle monodisciplinaire, paramedische netwerken in Amsterdam en Almere ondersteund bij het opstellen van de voucher-aanvraag.

Accounthouder

Tiska Ikking

Senior adviseur

Coalitie Chronisch zieken van Amsterdam Vitaal & Gezond

Binnen Amsterdam Vitaal & Gezond werkt Elaa mee als trekker binnen de coalitie Chronisch Zieken aan vier prioritaire opdrachten om Amsterdammers de juiste zorg en ondersteuning op de juiste plek te kunnen bieden

  1. Preventiestrategie: Nicotinevrij – het uitzetten van kaders voor uitvoering preventie-strategie Nicotinevrij.
  2. Doorontwikkeling sociaal medische beweegketen.
  3. Het doorontwikkelen van de sociaal medische beweegketen Infrastructuur en samenwerking sociaal medisch domein. Het verstevigen van de infrastructuur en samenwerking sociaal medisch domein.
  4. Passende zorg/Juiste Zorg Op de Juiste Plek.

Verbindingsregisseur

Elske de Ronde

Senior adviseur

Versterken netwerk­samenwerking aandachts­gebieden Amsterdam

In Amsterdam en Almere leven mensen met een lage sociaaleconomische status gemiddeld vijf jaar korter dan mensen met een hoge sociaaleconomische status. Ook leven zij veertien jaar in minder goed ervaren gezondheid.
Het regiobeeld Amsterdam laat zien dat in de stadsdelen Nieuw-West, Noord en Zuidoost méér Amsterdammers op diverse levensgebieden in een kwetsbare positie verkeren én dat hun kwetsbaarheid gemiddeld groter is dan in andere stadsdelen. Dit vereist extra inzet op diverse gebieden in deze stadsdelen. De gemeente Amsterdam heeft Elaa gevraagd om extra te investeren in deze drie stadsdelen. Dit doen we door onze kennis van het medisch domein te verbinden aan het sociaal domein. Hierin trekken we op met het sociaal domein om samen Amsterdammers op de juiste manier te ondersteunen en verder te helpen.

Projectleiders

Elske de Ronde

Senior adviseur

Emmy Wolfswinkel

Adviseur

Basisteams & Hometeams

Er zijn verschillende basis-en hometeams in Amsterdam en Almere. Elaa is aanjager van sommige basis-en hometeams en voor vier daarvan verzorgt Elaa tijdelijk ook de coördinatie.
Basisteams zijn een krachtig middel om samenwerking tussen medisch en sociaal domein te vertalen naar de dagelijks uitvoeringspraktijk. Professionals weten van elkaar wie ze zijn, wat zij te bieden hebben, en hoe ze elkaar kunnen bereiken. Dit sluit naadloos aan bij de wijkgerichte samenwerking die ook in de visie op de eerstelijnszorg zo’n prominente rol heeft gekregen.

Procesbegeleiders

Emmy Wolfswinkel

Adviseur
Basisteam Osdorp

Floor Klop

Adviseur
Hometeam HFD

Tiska Ikking

Senior adviseur
Basisteam Waterlandplein

Tour d’Amsterdam Zuidoost

In april organiseerde Elaa de Tour d’Amsterdam Zuidoost voor bestuurders en beleidsmakers van onder andere de gemeente Amsterdam, Ministerie van VWS en Zilveren Kruis.
Met zo’n 40 deelnemers gingen we op de fiets de wijk in om beleid kennis te laten maken met de praktijk van zorg en welzijn. Met deze tour langs de initiatieven laten we zien wat formeel en informeel in de wijk gebeurt dat cruciaal is voor een goed functionerende (eerstelijns)zorg. Het aanbod is divers en uiteenlopend, van kleine bewonersinitiatieven tot grote professionele organisaties. Met als gedeeld doel: de inwoners ondersteunen en versterken. En om dát optimaal te kunnen doen moeten zij elkaar goed vinden en versterken. Reacties van de deelnemers:
  • “Een compliment: het was fantastisch om op de fiets met elkaar in gesprek te gaan. Echt laagdrempelig. De sprekers waren goed thuis in de onderwerpen en zeer bevlogen.”
  • “Zoveel mooie initiatieven zijn er in Zuidoost op het gebied van Gezondheid en Welzijn. Mooi om met de bezoeken de verbinding te maken tussen beleid en praktijk. Het blijft een puzzel hoe de parels ook gefinancierd te krijgen/houden.”
  • “Alleen maar complimenten! Leuk gevarieerd programma en fantastisch idee om de tour op de fiets af te leggen zodat je met verschillende mensen kunt spreken. Ik sluit graag de volgende tour weer aan!!”

Projectleider

Carin Sieling

Communicatie­adviseur

Trots op

Na 1,5 jaar intensief samenwerken hebben 13 partijen in Almere, waaronder Elaa, een enorme prestatie geleverd: het Positief Gezond Almere (PGA) transformatieplan is goedgekeurd en ontvangt bijna 20 miljoen uit het Integraal Zorgakkoord (IZA). Dit integraal, domeinoverstijgend plan – waarin zorg, welzijn en informele zorg samenkomen – wordt landelijk als voorloper gezien en als voorbeeld genoemd. Elaa speelde een belangrijke rol in het verbinden van partijen en het delen van expertise. Onze ervaring uit het PGA-proces heeft zelfs bijgedragen aan een aanvullend addendum op het IZA, waarmee we knelpunten in de zorgtransformatie op de kaart hebben gezet. Een mooi resultaat waar we trots op zijn!

Elske de Ronde
Themaleider / senior adviseur
Anne-Marieke van der Veldt
Senior adviseur
Emmy Wolfswinkel
Adviseur
Eva van Steenbergen
Senior adviseur
Floor Klop
Adviseur
Nienke Brinkman
Projectmedewerker
Nione Imanuel
Adviseur
Tiska Ikking
Senior adviseur

Dit was het nieuws

Plan om zorg in Almere toegankelijk te houden krijgt miljoenen

Almere krijgt 20 miljoen voor het plan Positief Gezond Almere (PGA). Het geld is bedoeld om de zorg voor Almeerders toegankelijk te houden.

Aandacht voor 55-65 jarige in Amsterdam Zuidoost

Een project specifiek gericht op 55-plussers. Dat hoor je niet vaak, maar in Amsterdam Zuidoost is dat breed opgezet.

Welzijn op Recept mogelijk dankzij gezamenlijke visie en ambitie

Flevoland Gezond & Wel, een netwerkorganisatie van ruim 20 partijen, ondersteunt dat al in de provincie Flevoland.

ZonMw-subsidie voor regionale samenwerking: Voortborduren op bestaande initiatieven

Voor alle regio’s in Nederland is ZonMw-subsidie beschikbaar. Voor de regio Amsterdam heeft Elaa het ‘projectplan versterking infrastructuur’ ingediend.

Inspiratiemiddag Kansrijke Start Flevoland

Flevoland Gezond & Wel organiseerde samen met Proscoop en Elaa een inspiratiemiddag rond het programma Kansrijke Start.

Het Hometeam & Basisteam zijn de levende sociale kaart van de wijk

Een multidisciplinaire samenwerkingsvorm waar professionals in de wijk elkaar op reguliere basis ontmoeten.

Overige projecten en opdrachten 2024

Amsterdam Vitaal & Gezond

In 2024 hebben we samen met onze partners binnen Amsterdam Vitaal & Gezond gewerkt aan de transformatie naar meer passende zorg en een gezondere stad. De uitdagingen zijn groot: een veranderende zorgvraag, een groeiende stad, toenemende gezondheidsverschillen en een arbeidsmarkt onder druk.

Maar juist door intensieve samenwerking maken we stappen vooruit. Elaa is actief betrokken in de regiegroep, de vier doelgroep coalities en de communicatiewerkgroep. Vanuit deze rollen dragen we bij aan het vormgeven van oplossingen die direct impact hebben op de ondersteuning en zorg in Amsterdam. Dankzij deze samenwerking leren we niet alleen elkaar beter kennen, maar begrijpen we ook steeds beter hoe we onze krachten kunnen bundelen. Door onze deelname aan de verschillende werkgroepen en coalities blijft Elaa een drijvende kracht in de samenwerking. We zijn trots op de behaalde resultaten en kijken uit naar de volgende stappen die we samen zetten om Amsterdam vitaal en gezond te houden.

Team Amsterdam Vitaal & Gezond

Anne Annegarn

Verbindings­regisseur Jeugd en gezin

Carin Sieling

Communicatie­adviseur Communicatie­werkgroep

Elske de Ronde

Verbindings­regisseur Chronisch zieken

Fimke Wiersma

Bestuurder
Regiegroep AV&G

Mathilde Dijk

Verbindings­regisseur Ouderen

Mirjam Kohinor

Verbindings­regisseur Mentale gezondheid

Continu wijkgericht inzicht huisvestings­vraag­stukken huisartsen

In navolging van de successen van H-teams in andere Nederlandse steden, is nu ook in Amsterdam een samenwerkingsverband gestart, met de naam Team H020. Dit team bestaat uit AHa, LHV, Gemeente Amsterdam, Zilveren Kruis en Elaa.
Met elkaar buigen wij ons over vragen rondom passende huisvesting voor huisartsenzorg. Ingebrachte casuïstiek zetten we in om patronen in praktijkhuisvestingsvraagstukken te vinden en te analyseren. In een maandelijks huisvestingsoverleg worden casussen besproken en wordt gezamenlijk de juiste route bepaald, waarna de coördinator het advies terugkoppelt aan de casusinbrenger. Beschikbare locaties en ruimtelijke ontwikkelingen zijn onder de aandacht gebracht van de huisartsenpraktijken. De werkzaamheden sloten aan bij Amsterdam Vitaal & Gezond coalitie Groei van de Stad en het thema Toegankelijkheid en continuïteit van zorg van de AHa. Er is een webpagina ontwikkeld, met een toolbox en meer informatie over Team H020. Elaa vervult een ondersteunende en coördinerende rol binnen dit project.

Coördinator

Nienke Brinkman

Projectmedewerker

Achterstandsondersteuningsfonds (AOF)

Ook in 2024 leverde Elaa de projectleiding, ondersteuning, communicatie én projectadministratie voor het AOF. Dit jaar zijn er meerdere personele wisselingen geweest binnen het fonds. Zo zijn er een nieuwe bestuursvoorzitter, bestuurslid, klankbordgroep lid en projectleider aangetreden.
Ook staat er vanaf 2024 naast de projectleider een Elaa-adviseur voor het initiëren en oppakken van AOF-projecten. Met de middelen uit het fonds voor huisartsenzorg in Amsterdamse en Almeerse achterstandswijken zijn huisartspraktijken ondersteund met het stimuleringsbudget voor het opleiden van BBL-doktersassistenten, individuele- en teamcoaching, scholing, intervisiebegeleiding en zijn nieuwe projecten aangevraagd en uitgevoerd. Een van deze projecten was de ontwikkeling van een stedelijke werkwijze rondom zorg voor onverzekerden, samen met de AHa en drie ad hoc partijen (o.a. Kruispost en Dokters van de Wereld). Elaa was projectleider van dit project, wat ook in 2025 doorloopt. Ook heeft Elaa een succesvolle Dag van de Assistent en Dag van de Huisarts, POH en Praktijkverpleegkundige georganiseerd, waar deelnemers naast onderlinge ontmoeting ook konden deelnemen aan verschillende inspirerende workshops.

Team AOF

Sabina Mak

Projectleider

Emmy Wolfswinkel

Adviseur

Floor Koenen

Communicatie­medewerker

Mischa van der Graaff

Project­medewerker

Dit was het nieuws

AOF: Maatwerk voor huisartsen in achterstandsgebieden

Onderzoek heeft aangetoond dat patiënten uit achterstandswijken meer te maken hebben met complexere problematiek en multimorbiditeit. Dat maakt het werk van huisartsenpraktijken in die wijken ook zwaarder.

Structurele samenwerking rondom huisvestingsproblemen huisartsenpraktijken

Uit onderzoek en signalen uit het veld blijkt dat veel Amsterdamse huisartsenpraktijken huisvestingsproblemen ervaren. Niet alleen nieuwe, startende praktijken hebben moeite om een geschikte praktijkruimte te vinden, ook huisartsenpraktijken die willen uitbreiden of verhuizen.

Help mee de Amsterdammer in beweging te krijgen!

Laten we samen bouwen aan een gezonder en vitaler Amsterdam door mee te doen aan de Amsterdamse Sport- en Beweegweek 2024. Een initiatief dat we met trots onder de vlag van Amsterdam Vitaal & Gezond en in samenwerking met de stadsdelen presenteren.

Kennis & Inspiratie

In 2024 hebben we dertig leerzame en inspirerende webinars, trainingen en bijeenkomsten georganiseerd voor zo’n zevenhonderd deelnemers. Kennis en inspiratie zorgt ervoor dat professionals uit zorg en welzijn samenkomen en projectdoelen sterker worden. Elaa organiseert en ondersteunt zowel intern als extern fysieke, digitale en hybride bijeenkomsten. Nieuw was het opzetten van het goed geëvalueerde debat tijdens het Elaa Jaarevent. Ook nieuw is het bijhouden welke subsidies beschikbaar komen via de Zorgsubsidiekalender die interessant zijn voor onze netwerkpartners. Als we een relevante subsidie vinden attenderen we onze netwerkpartners hierop.

Mensen geschoold
0
25 live scholingen/bijeenkomsten
5 online scholingen/webinars
20 in opdracht van extern opdrachtgevers

De sTOPPERS’

In opdracht van de AHa en in samenwerking met De sTOPPERS, Sinufuma en WeQuit hebben twee theatervoorstellingen georganiseerd voor inwoners en (zorg)professionals over stoppen met roken.

Beide voorstellingen zijn goed bezocht, 161 deelnemers op 9 april in Podium Mozaïek en 134 deelnemers op 2 oktober in de Meervaart. Na de voorstelling gingen de deelnemers op een leuke interactieve manier in gesprek over wat roken voor ons betekent (heeft) en kwamen de mogelijkheden aan bod die er zijn in Amsterdam om te stoppen met roken. Beide voorstellingen werden goed gewaardeerd door de bezoekers.

Projectleider

Mischa van der Graaff

Projectmedewerker

De verBETER-prijs 2024

Zorgprofessionals die met vernieuwende ideeën voor de zorg en welzijn van inwoners bezig zijn, willen wij graag ondersteunen. Daarom heeft Elaa een geldbedrag van 15.000 euro en 8 uur ondersteuning ter beschikking gesteld voor het beste idee om schaarste in de zorg aan te pakken.
Op onze oproep hebben we dertien verschillende ideeën ontvangen vanuit diverse hoeken van zorg en welzijn in Amsterdam en Almere. Met als doel zowel zieke patiënten als gezonde inwoners te ondersteunen. Een onafhankelijke jury heeft de inzendingen beoordeeld en drie genomineerden gekozen die zij het meest vernieuwend, efficiënt, realistisch, uitvoerbaar en meetbaar vonden. Winnaar was Aviv Hidrian, fysiotherapeut én AI-developer. Twee uiteenlopende functies die hij naadloos heeft gecombineerd in de ontwikkeling van PT-Charlie. Een AI-chatbot voor betere, efficiënte zorg bij chronische lage rugpijn. Alle andere ideeën hebben we op weg geholpen naar andere subsidies. Daarnaast hebben we veel aandacht voor de genomineerden gegenereerd via onze nieuwsbrief, website en LinkedIn.

Projectleider

Carin Sieling

Communicatie­adviseur

Elaa Jaarevent ‘Hoera schaarste’

Op 21 november organiseerde wij voor ruim 150 deelnemers het Elaa Jaarevent: Hoera Schaarste – overlevingstechnieken in een veranderend zorglandschap. Het event scoorde een 4,16 van 5. Hier zijn we supertrots op! De sfeer was dan ook fantastisch en door de positieve energie en betrokkenheid van de deelnemers was het een groot succes.

Op het plenaire programma stonden de Vrije Denkers met hun energieke sessie ‘Nu is beter dan binnenkort’ gericht op nu in actie komen en nieuwsgierig zijn. Keynote spreker Jitske Kramer nam het publiek mee in haar verhaal over Tricky Tijden: navigeren door de tussentijd van grote veranderingen. In zeven verschillende deelsessies, waaronder vier workshops georganiseerd door Elaa-adviseurs, werd enthousiast samengewerkt aan oplossingen voor de uitdagingen in zorg en welzijn. Dit is ook terug te zien in de aftermovie van 2 minuten.

Projectleider

Carin Sieling

Communicatie­adviseur

Debat over de toekomst van zorg en welzijn

Hoe zorgen we ervoor dat iedereen de zorg krijgt die hij nodig heeft in tijden van schaarste? Dat was dé grote vraag in het debat tijdens het Elaa Jaarevent. In twee pittige rondes gingen 35 (zorg)professionals in gesprek met 18 inwoners. 

Het debat, onder leiding van Elaa-medewerkers Anne Annegarn en Mischa van der Graaff, leverden scherpe inzichten, originele ideeën en soms ook verrassende meningsveranderingen op.

Het debat werd als ‘uitstekend’ beoordeeld, hieronder enkele reacties van de deelnemers:

  • “Er was veel ruimte voor eigen mening en wederzijds respect.”
  • “Leiding van ‘Debat met inwoners’ was professioneel, flexibel, plezierig, en effectief.”
  • “Voor het eerst deelgenomen, ik vond het interessant.”

Landelijke lijnen, regionale impact

Elaa is onderdeel van het ROS-netwerk, een landelijk dekkend samenwerkingsverband van Regionale Ondersteuningsstructuren (ROS’en). Samen zetten we ons in voor toegankelijke en betaalbare zorg en welzijn, met de focus op effectieve samenwerking op regionaal en lokaal niveau. Wij brengen zorg- en welzijnsorganisaties, gemeenten, zorgverzekeraars en andere cruciale partners samen om bij te dragen aan de gezondheid van inwoners.

In 2024 heeft het ROS-netwerk:

  • Leefstijlinitiatieven in de eerste lijn in kaart gebracht: We hebben een inventarisatie uitgevoerd naar leefstijlinitiatieven in de eerstelijnszorg, in opdracht van InEen. Dit heeft inzicht gegeven in de regionale ontwikkelingen en biedt handvatten voor verdere groei en ondersteuning van leefstijlprogramma’s.
  • De positie van paramedische netwerken versterkt: Door procesbegeleiding hebben we paramedische netwerken in heel Nederland geholpen om hun organisatiegraad en regionale positie te versterken. Dit heeft geleid tot duurzame samenwerkingen en betere zichtbaarheid in de zorgketen.

Met onze onafhankelijke positie en diepgaande kennis van de regionale context realiseren wij duurzame samenwerkingsverbanden. Zo zorgen we ervoor dat landelijk beleid aansluit op lokale behoeften en uitdagingen. Samen met onze partners maken we het verschil voor de gezondheid en het welzijn van inwoners.

ROS netwerk

Dit was het nieuws

Leefstijlinitiatieven in de eerste lijn in kaart

In het IZA is afgesproken dat leefstijl vanaf 1 januari 2025 een integraal onderdeel is van de curatieve zorg. Een inventarisatie van leefstijlinitiatieven in de eerstelijnszorg dat het ROS-netwerk in opdracht van InEen maakte, laat zien dat leefstijl in veel regio’s op de agenda staat.

Innovatieve co-creatie tussen zorg, welzijn én inwoners in de wijk

In de zoektocht naar het creëren van gezondere wijken staat één cruciaal element centraal: de naadloze samenwerking tussen zorg, welzijn en het sociaal domein. De ROS’en, waaronder Elaa, begeleiden bij deze samenwerking.

Dringende oproep gezondheidsorganisaties: bezuinig niet op gezondheid!

Gezondheidsorganisaties en experts, waaronder het ROS-netwerk, uiten grote zorgen over de bezuinigingen van het kabinet Schoof op preventie en de mogelijke impact op de volksgezondheid, nu en in de toekomst.

Jaarplan 2025

Denk om en ontdoe samen voor een gezonde toekomst

In 2025 zetten we opnieuw grote stappen richting een gezondere samenleving in Amsterdam en Almere. Ons jaarplan is meer dan een visie. Het is een uitnodiging om samen te bouwen aan een toekomst waarin gezondheid en welzijn voor iedereen toegankelijk zijn. Dit willen we ook graag samen met de inwoners doen. We blijven ons richten op het versterken van de basiszorg en het verbinden van het medisch en sociaal domein. Want alleen door samenwerking kunnen we complexe uitdagingen aanpakken en de juiste zorg op de juiste plek én het juiste moment bieden. Of het nu gaat om kinderen die gezond en veilig moeten opgroeien, om de toegankelijkheid van de GGZ of om ouderen die zelfstandig willen blijven wonen – wij blijven werken aan oplossingen die écht het verschil maken. Samen met onze opdrachtgevers, samenwerkingspartners, zorgprofessionals en inwoners gaan we in 2025 een nieuwe fase in. We bundelen onze krachten en blijven ons inzetten voor een gezonde en sterke gemeenschap.